Så fungerar en handhållen streckkodsläsare utan batteri

2 min läsning
2017-10-17 13:12

Xenon 1902g BF, från vår leverantör Honeywell, är en mobil, handhållen streckkodsläsare, helt utan kablar och batteri. Istället förses streckkodsläsaren med energi från en superkondensator, vilket medför många och stora fördelar.

Streckkodsläsare Xenon 1902g BF från Honeywell utan batteri

Honeywell har utvecklat den första helt batterifria och handhållna streckkodsläsaren baserat på sin mest avancerade enhet – Xenon 1902g BF. I och med att Honeywell har lyckats med att ersätta batteriet med en superkondensator, blir streckkodsläsaren en miljömässigt bättre val – utan att för den delen kompromissa på funktioner och prestanda. Xenon 1902g BF läser såväl traditionella linjära streckkoder som 2D-koder– och är oerhört snabb, effektiv och dessutom mycket robust konstruerad.
  

Design och funktion i ljuv förening

Streckkodsläsare Xenon 1902g BF från HoneywellStreckkodsläsaren Xenon 1902 BF har många stora fördelar. När den är fulladdad kan den läsa över 450 EAN-koder innan den behöver laddas igen.

En superkondensator håller laddningen i flera timmar när den är fulladdad, så om du glömmer att placera streckkodsläsaren i laddstationen gör det inte så mycket. Det tar endast 2 minuter och 30 sekunder att få den fulladdad! Skulle du i värsta fall få helt slut på energi kan du blixtladda streckkodläsaren och efter bara 20 sekunders laddning är du redo för 100 nya avläsningar.

När det är dags att ladda streckkodsläsaren påminns du även genom två olika laddningsindikationer, vilka går att ställa in på önskade laddningsnivåer.

 

Ett effektivt alternativ som är snällare mot vår miljö

Superkondensatorer utvecklades på 1950-talet och användes ursprungligen för att ge startenergi till militära stridsvagnar och ubåtar. Idag används superkondensatorer ofta i hybrid-elbilar, men även i allt fler mindre handhållna elektroniska enheter. Superkondensatorer är pålitliga, säkra och mycket miljövänliga, men har tidigare inte använts i streckkodsläsare och andra handhållna produkter – just eftersom tekniken inte har varit anpassad för det.

Superkondensatorer kan laddas upp och ur hundratusentals gånger, vilket är ytterligare en stor signifikant fördel jämfört med litiumjonbatterier, som normalt har en total livslängd på drygt 500 laddningscykler. Efter 10 år har en superkondensator fortfarande drygt 60 % kvar att ge, medan ett litiumjonbatteri behöver bytas redan efter drygt 2,5 år då prestandan har minskat:
 

Efter 10 år har en superkondensator fortfarande drygt 60 % kvar att ge, medan ett litiumjonbatteri behöver bytas redan efter drygt 2,5 år då prestandan har minskat

Andra fördelar med superkondensatortekniken är:

  • Inte nödvändigt att köpa och lagra ersättningsbatterier
  • Inga speciella hanteringsbehov för batteriet vid transport, återvinning m.m.
  • Ingen arbetstid krävs för byte av batteri
  • Genom att använda superkondensatorteknik tar du ansvar för miljön
  • Tiden att ladda är oerhört mycket kortare
 

Så fungerar en superkondensator rent tekniskt

Superkondensatorer lagrar energin elektrostatiskt på ytan av ett ledande material. Det är den stora skillnaden mot litiumjon-, bly- och andra typer av batterier som ger ifrån sig energi genom en kemisk reaktion.

En superkondensator består av två plattor som är omslutna av en elektrolytisk vätska. När spänning appliceras under uppladdningen fungerar plattorna som elektroder, varvid en attraherar negativa joner och den andra attraherar positiva joner. Mängden energi som kan lagras beror på plattornas storlek. Kraften som behövs för att driva en traditionell, handhållen streckkodsläsare kan istället produceras av en superkondensator – som är mindre och betydligt lättare än det litiumjonbatteri som vanligtvis används i den typer av produkter.
  

Läs även:


Vill du veta mer om sladd- och batterifria streckkodsläsare?

KONTAKT

Få notifieringar via mejl