Kontaktlös betalning nu möjligt i betalterminaler från Verifone

Johan Hemström

Johan Hemström Om skribenten

2017-10-20 09:42

Samtliga betalterminaler från Verifone, som vi på Origum Distribution har levererat under flera år, har haft förberett stöd för kontaktlösa betalningar via NFC. Nu kan du äntligen få funktionen aktiverad!

Närfältskommunikation, från engelskans Near Field Communication (NFC)

Kontaktlös betalning via närfältskommunikation

NFC är en förkortning för Near Field Communication – eller "närfältskommunikation" som det kan kallas på svenska. Det är en  överföringsmetod för kontaktlöst utbyte av data över korta sträckor. Tekniken börjar allt mer att användas i betalkort och betalterminaler och i talspråk kallas det sättet att genomföra en transaktion på för att "blippa". Det gäller för övrigt inte bara betalkort utan även vissa modeller av smarta mobiltelefoner och klockor, främst från Samsung och Apple. De flesta banker är just nu i full gång med att ge ut nya kort, såväl kredit- som debetkort, och har du inte redan fått ett nytt kort med NFC-symbolen på, kommer det säkert inom kort.

Nordea och ST1 först ut för användare av iPhoneUppdatering 2017-10-25: Om du har en iPhone från Apple, kan du än så länge enbart lägga till betalkort från Nordea och ST1 i Apples app "Wallet". Nordea är således först ut av kortutgivarna, men övriga kortutgivare kommer att ge stöd för Apple Pay inom en snar framtid.

Efter aktivering är det bara att låta kunderna "blippa" sina kort för snabb-betalning av småbelopp – och har de dessutom aktiverat VISA och/eller MasterCard i sina lurar, fungerar även Apple Pay och Samsung Pay i våra betalterminaler.
  

Så fungerar kontaktlösa köp

"Snabbköp" med NFC-teknik bestäms dock inte bara av att betalterminalen kan genomföra transaktionen, utan även kortutgivaren sätter regler och begränsningar. Dessa är ofta lagrade och inkrypterade i kortet. Reglerna kan dels bestå av ett maximalbelopp, vilket idag brukar ligga mellan 200 och 250 kronor per transaktion. De inkluderar även ett maximalt antal PIN-lösa NFC-transaktioner efter varandra.

Reglerna innebär vidare att man som kund i vissa fall, helt slumpvis, även behöver slå PIN-kod vid ett NFC-köp, vilket införts för att en bedragare aldrig skall vara helt säker på att han/hon slipper slå PIN. I de flesta fall måste man även göra ett normalt köp med kortet och kompletterande inslagning av PIN – ett så kallat chip-&-PIN-köp, vid ungefär var femte köp. Detta för att återigen bekräfta att man är rättmätig ägare till kortet och känner dess PIN-kod.

Jag svävar, som du märker, lite på de exakta reglerna här – för de flesta kortutgivare anger inte dessa kriterier exakt, just för att återigen försvåra bedrägerier och säkerställa en högre säkerhet även när betalning utan PIN genomförs.
 

Betalterminal Yomani XRP och VX 680

Betalterminaler från Verifone klara för NFC-transaktioner

Dagens kanske godaste nyhet är ändå att ända sedan vi började leverera Verifones betalterminaler har dessa varit förberedda för NFC – och nu kan de enkelt och utan extra avgifter aktiveras för kontaktlösa betalningar. Det gäller båda betalterminalmodellerna som vi på Origum Distribution har levererat, nämligen:

Värt att notera är att våra betalterminler inte har stöd för PIN-fria transaktioner med chip, d.v.s. när kortet stoppas i betalterminalens chipkortsläsarslot. Här har branschen inte kommit fram till en enhetlig standard. Vi argumenterar för att högsta säkerheten bibehålls om alla chip-köp genomförs med PIN och att snabbtransaktioner bara får göras med NFC, vilket är något inte alla aktörer håller med om. Vi anser att det förfarandet i onödan försämrar säkerheten.
 

Så gör du för att aktivera funktionen

Kontakta oss genom att ringa eller mejla och berätta vilken eller vilka betalterminaler du vill aktivera NFC-funktionen på.

För att vi ska veta exakt vilken betalterminal det gäller ta reda på användarens organisationsnummer – och har denne flera betalterminaler och inte alla skall aktiveras, kika då på undersidan av betalterminalen där enhetens unika MAC-adress är utskriven. Nummerserien vi behöver består normalt av 12 st sammanskrivna siffror och/eller bokstäver, vilket kan se ut som i det illustrerade exemplet nedan:

000115J49K32

Skall samtliga betalterminaler på ett organisationsnummer aktiveras behöver vi INTE några MAC-adresser.

Läs även:


Har du frågor om kontaktlösa betalningar?

KONTAKT

Kommentarer