Androids intåg på handdatormarknaden fullbordat

8 min läsning
2019-12-06 15:05

Operativsystemet Android har redan funnits i flera generationer i våra handdatorer, parallellt med Windows Mobile, men den senaste generationen handdatorer från vår tillverkare Honeywell finns bara med Android.

Mer om dessa fin-fina maskiner kan du läsa nedan, men först en observation om Windows och lite om vad detta generationsskifte betyder för de system och kunder som fortfarande använder Windows-enheter.

Android ersätter Windows Mobile

Windows Mobile har länge varit det mest använda operativsystemet i professionella, handhållna enheter som handdatorer – allt sedan Microsofts lansering av Windows CE i början av 90-talet. Windows Mobile är för övrigt samlingsnamnet för allt från Windows CE och Pocket PC fram till de senaste versionerna av Windows Mobile 10 – vilket även inkluderar Windows Mobile Enterprise samt Windows Mobile IoT Mobile Enterprise.

Sedan 2010 har tekniktillverkare parallellt börjat att använda sig av Android som operativsystem, men för lager-, logistik- och produktionsverksamheter har övergången från Windows Mobile till Android inte skett lika snabb som den har gjort i mobiltelefoner, inom butiker och andra mobila applikationer i fält.

I samband med att Microsoft slutade erbjuda support för operativsystemet Windows Phone i början av 2017 upphörde man i oktober samma år även med utvecklingen av Windows 10 Mobile, vilket blev början på slutet av den breda mobila satsningen för Microsoft – något Bill Gates har uttryckt är ett av hans största misstag. Microsoft meddelade även under 2015 att de avsåg avveckla stödet för sitt mobila operativsystem Windows Embedded Handheld 6.5.
 

Minska risken för att få din enhet hackad

Säkerhetsuppdateringar och support upphör

För dig som har en handhållen enhet med Windows Mobile som operativsystem är det därför bra att vara medveten om att efter den 10 december 2019 är Windows 10 Mobile-användare inte längre berättigade till nya säkerhetsuppdateringar, icke-säkerhetsrelaterade korrigeringar, kostnadsfri support eller kostnadsfria uppdateringar för tekniskt online-material från Microsoft.

Detsamma gäller dig som har en handdator med Windows Embedded Handheld 6.5, men för dessa enheter är Microsofts deadline istället 14 januari 2020.
 

Att byta, eller inte byta enhet – det är frågan

Säkerhet är något vi på Origum Distribution värnar högt – och därför rekommenderar vi att man undersöker om man behöver och kan byta ut enheter eller inte – för det är definitivt inte nödvändigt i alla lägen. De flesta handdatorer som vi har levererat med Windows har sin ursprungliga kärna med operativsystem och andra komponenter intakt från leverans – och då den oftast används för en specifik, begränsad uppgift, t.ex. på ett lager, i en fabrik eller i en butik – är det ofta till och med en fördel att miljön är intakt över tiden.

Använder man därför handdatorn i ett kontrollerat internt nätverk utan extern åtkomst till internet, kanske upphörd support och säkerhetsuppdateringar inte spelar någon praktiskt roll.

Befintliga handdatorer med Windows blir på inga sätt sämre ur ett funktionellt perspektiv och vill du fortsätta att använda en handdator med Windows så är det därför fullt möjligt. Man bör då bara säkerställa att brandväggar, antivirus och anslutningar till och från handdatorn är konfigurerade, installerade och kontrollerade.

Origum Distribution lagerför alltjämt modeller med Windows, såsom Dolphin 6110 och Dolphin 6510, två av våra mest sålda enheter – och vi ger full support inom ramen för de begränsningar som ovanstående ger. Vi har exempelvis testat en ny webbläsare som vi kan tipsa om ifall Internet Explorer som finns i enheterna som standard börjar bråka.

Men – givetvis kan det såklart finnas andra skäl att ändå uppgradera till en ny enhet – där nya och fler funktioner, snabbare processor, längre batteritid och en bättre skärm är några intressanta fördelar.
 

Undersök omgående hur applikationerna körs i din handdator

Undersök hur applikationer körs i handdatorn

En viktig faktor som påverkar hur enkelt man kan byta ut sin enhet – och därmed hur enkel eller tuff och kostsam övergången från Windows till en Android-baserad enhet blir – hänger mycket på om applikationen är molnbaserad eller körs i själva handdatorn.

  • Använder du en webbaserad applikation, där handdatorn egentligen bara är ett fönster till applikationen som då körs på en annan plattform, kan du enkelt konvertera och köra applikationen i exempelvis webbläsaren Chrome i en ny Android-enhet
  • Är applikationen däremot kompilerad för att köras direkt i handdatorn med Windows Mobile, kan övergången ta längre tid och kräver att applikationen utvecklas till en app för Android – eller att den görs om till en webbaserad molnapplikation

Kolla med mjukvaruleverantören hur du går till väga. Sannolikt har de redan saker klara eller på gång – eller be dem kontakta oss – så rekommenderar vi det bästa tillvägagångssättet. Det kan ju till och med vara så att din mjukvaruleverantör redan har en ny version av applikationen som är anpassad för användning i flera operativsystem, såsom Android, vilket inte är helt ovanligt.

Så – med det sagt – låt mig berätta om Honeywells tredje, eller är det till och med den fjärde generationen av Android-baserade handdatorer.
 

ScanPal-serien – kraftfulla enheter för större företag

ScanPal-serien – kraftfulla enheter för de flesta företag

Honeywells EDA-handdatorer i ScanPal-serien är smarta handdatorer som successivt lanserats när mindre och medelstora företag visat sig ha lite lägre krav än de absolut största, globala företagen. Med Android som operativsystem erbjuds superstabila och säkra enheter – med prestanda och livslängd som räcker till mer än väl för de flesta företag i vårt land.

 

ScanPal EDA51 handdator

ScanPal EDA51 använder sig av Android™ som operativsystem och erbjuder en perfekt kombination av integrerad streckkodsläsning, ett intuitivt pekskärmsgränssnitt och enkel anslutning till ett trådlöst nätverk eller via ett mobiltelefonnät, i en robust, tunn och ergonomisk design. Enheten är idealisk för små till medelstora företag som vill öka produktiviteten i detaljhandels-, leverans- och fälttjänstverksamheter och har formfaktor som en normal mobiltelefon. EDA51 kan som tillval utrustas med en handrem eller ett scan-handtag, vilket gör det lättare att hålla i och aktivera streckkodsläsaren.

ScanPal EDA50K handdator från Honeywell

BESTÄLL

 

ScanPal EDA50K handdator

EDA50K är en Android™-enhet utformad för såväl vänster- som högerhänt manövrering, med ett krökt, ergonomiskt handgrepp som minskar trötthet när det hålls under längre perioder och ger en mer bekväm användarupplevelse. En tydlig och klar 4-tums-skärm och snabb processor gör enheten till ett utmärkt val i många verksamheter – och till skillnad från EDA51 har den ett mindre tangentbord för snabb inmatning av siffror, perfekt när den används för inventering samt registrering vid in- och utleveranser, då både streckkoder skjuts och antal knappas in.

ScanPal EDA50K handdator från Honeywell

BESTÄLL

 

ScanPal EDA60K handdator

Det senaste tillskottet till Honeywells ScanPal-familj, EDA60K, använder sig av Android™ som operativsystem och erbjuder den perfekta kombinationen av snabb datainmatning och ökad produktivitet för detaljhandelslager, hantering av lager och logistikarbete för e-handel. EDA60K har ett betydligt större tangentbord än lillebror EDA50K, och precis som EDA51 kan den får med scanhandtag och handrem.

ScanPal EDA60K handdator från Honeywell

BESTÄLL

 

ScanPal EDA70 surfplatta

ScanPal EDA70 är en robust, företagsklassad surfplatta. Den 7 tum stora kapacitiva pekskärmen med Corning Gorilla®-glas är lätt att använda både inom- och utomhus och kan till och med användas i väta i och med dess ruggade design och IP64-klassning.

ScanPal EDA70 handdator från Honeywell

BESTÄLL

 

Mobility Edge™-serien med Android

Mobility Edge™-serien med Android

Honeywell har tillsammans med Google utvecklat Mobility Edge™-plattformen, vilket sammanfattar avancerade enheter som använder sig av operativsystemet Android och som säkrats att kunna uppgraderas i upp till fyra Android-generationer. Android har blivit standarden för industriella mobila enheter och med Mobility Edge™ blir det enklare för alla användare att uppgradera aktuella modeller, hantera enhetsuppdateringar och snabbt distribuera nya applikationer då alla enheter har exakt samma hårdvara och mjukvarukärna. Enheterna har olika tillbehör som dockningsstationer, fordonshållare, skyddsfodral i gummi, handremmar, scan-handtag, m.m.

 

Dolphin CT40 handdator

Handdatorn är byggd på Android OS och Mobility Edge™-plattformen. Dolphin CT40 är en elegant touch-enhet, skräddarsydd för detaljhandeln för att hjälpa företag att erbjuda en sömlös kundupplevelse och kunna hantera snabba arbetsflöden som lagersökningar från försäljningsgolvet, lagerhantering, butikshantering och ordermottagning för hämtning eller leverans i butiken.

Dolphin CT40 är en Android Enterprise-rekommenderad enhet, vilket innebär att enheten uppfyller Googles strikta företagskrav samt att den är garanterad snabba säkerhetsfixar såväl som större uppdateringar.

Dolphin CT40 handdator från Honeywell

BESTÄLL

 

Dolphin CT50 handdator

Handdatorns industriledande Qualcomm® Snapdragon™ 801-processor med 2,26 GHz fyrkärniga processor erbjuder en blixtsnabb applikationsprestanda. Tunn formfaktor, men ändå robust – och dess IP67-klassade design skyddar mot damm, vatten och tuff behandling.

Dolphin CT50 handdator från Honeywell

BESTÄLL

 

Dolphin CT60 handdator

Den robusta handdatorn Dolphin CT60 är idealisk för företag som vill vara anslutna var som helst, när som helst och med en maximal drifttid och produktivitet. Dolphin CT60 är byggd på Mobility Edge™-plattformen och den gemensamma mjuk- och hårdvaran maximerar säkerhet, tillförlitlighet, prestanda och handdatorns funktioner.

Dolphin CT60 är en Android Enterprise-rekommenderad enhet, vilket innebär att enheten uppfyller Googles strikta företagskrav samt att den är garanterad snabba säkerhetsfixar såväl som större uppdateringar.

Dolphin CT60 handdator från Honeywell

BESTÄLL

 

Dolphin CN80 handdator

Oavsett om du behöver pekskärmfunktioner eller är beroende av tangenter i ditt arbetssätt, kan handdatorn Dolphin CN80 hjälpa dig att öka hastigheten såväl som noggrannheten i arbetet. Den robusta, Android-kompatibla handatorn erbjuder fullvärdiga touch-möjligheter som fysiska tangenter för snabb datainmatning.

Dolphin CN80 är en Android Enterprise-rekommenderad enhet, vilket innebär att enheten uppfyller Googles strikta företagskrav samt att den är garanterad snabba säkerhetsfixar såväl som större uppdateringar.

Dolphin CN80 handdator från Honeywell

BESTÄLL

 

CK65 handdator – ett perfekt val för de allra största kraven

Handdatorn CK65 från Honeywell, är ett klockrent val för de flesta verksamheter som behöver ersätta en äldre Windows Mobile-enhet. CK65 är en ruggad handdator med snabb processor, förbättrad 1D/2D-skanning samt en batteritid på upp till 28 timmar – vilket är nog för att arbeta under flera skift, exempelvis i ett lager. Till enheten finns ett praktiskt pistolgrepp som tillbehör och de väl tilltagna knapparna finns i en numerisk version med 38 större samt en alfanumerisk version med 52 knappar.

CK65 handdator från Honeywell

BESTÄLL

 

Läs även:

 

Vill du ha våra råd om vilken mobil handenhet du bör välja?

KONTAKT

Få notifieringar via mejl