Anslut till trådlöst nätverk via en QR-kod

2 min läsning
2018-07-31 18:46

Personer som besöker ditt företag eller hem och som behöver tillgång till WiFi, kan enkelt ansluta till det trådlösa nätverket – bara genom att skanna en QR-kod med sin mobiltelefon.

I och med att kunden eller vännen skannar en QR-kod, behöver du varken uppge namnet på nätverket (SSID) eller dess lösenord. Enkelt och säkert på samma gång. Låt mig visa hur.

Scanna QR-koden med din mobiltelefon så får du access till det trådlösa nätverket

Det finns hundratals gratistjänster på Internet och appar eller program som kan hjälpa dig att generera en QR-kod om du inte själv har kunskapen om hur du kan skapa en. Innan du går vidare förutsätter jag oavsett att du har konfigurerat det trådlösa gästnätverket så att det inte går att nå känslig data via det – eller helt enkelt att du är medveten om att om du använder en webbsida, app eller ett program – är det på eget ansvar. Precis som att du inte låter okända personer få access till ditt nätverk. Som alltid handlar det om en sund balans mellan användarvänlighet och säkerhet.
 

Ange bara nätverksnamn och lösenord

Med det sagt kan du via online-tjänsterna QRStuff eller QiFi, bara för att nämna två exempel, skriva in nätverksnamn, eventuellt välja typ av kryptering som används (där du generellt sett alltid bör välja WPA2 för högsta säkerhet i normala konsumentprodukter) samt slutligen lösenordQiFi låter dig välja om lösenordet ska visas tillsammans med den genererade QR-koden, medan QRStuff låter dig skriva ut QR-koden i en, enligt dig, passande färg.
 

Exempel på QR-kod-generator (QiFi)

Skriv ut QR-koden och placera den där den passar bäst, t.ex. i konferensrummet. Du kan också dela med dig av den digitalt i en PPT-presentation på en dator/TV-skärm eller projektorduk i början på ett möte. Möjligheterna är oändliga.
 

Så lätt ansluter besökare eller vänner

Har personen som vill ansluta till det trådlösa nätverket en iPhone, räcker det med att öppna kameraappen och hålla upp mobilen mot QR-koden (som om man skulle ta ett foto på den) – så öppnas ett dialogfönster där nätverksnamn och lösenord redan är inmatade och det räcker med att trycka på "Anslut":

Använder du en iPhone räcker det med att trycka på "Anslut"

Oavsett vad användaren har för operativsystem i sin mobiltelefon, fungerar de flesta appar som kan läsa QR-koder på ett liknande sätt.


Marknadens vassaste QR- och streckkodsläsare:

LÄS

Få notifieringar via mejl