Håll koll på dina däck med rätt etikett

Johan Hemström

Johan Hemström Om skribenten

2017-03-31 16:34

Eftersom det bara är drygt två veckor kvar till dess att du ska ha bytt till sommardäck tänkte vi tipsa om de datum du behöver ha koll på och dessutom hur du efter bytet på bästa sätt håller ordning på dina däck.

GreenLabel däcketiketter gör det lätt att hålla ordning på dina däck

Det råder så kallat vinterväglag när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen och det är Polisen som avgör om det råder vinterväglag eller ej på platsen där du befinner dig.

Datumen du behöver hålla reda på

Man skiljer på vinterdäck, dubbdäck och sommardäck och följande gäller:

 • 1 december – 31 mars måste du, om det är vinterväglag, enligt lag använda vinterdäck
 • 1 oktober – 15 april är det tillåtet att använda dubbdäck
 • Senast 30 april måste du ha bytt till sommardäck


Däckdjupets betydelse

Däckskrapa, p-skiva och mönsterdjupmätareFör normala personbilar och lätta fordon med en totalvikt upp till 3,5 ton måste mönsterdjupet på däcket vara minst tre (3) millimeter.

Tips: Säg till oss om du har vägarna förbi vårt kontor nästa gång så får du ta med dig en isskrapa som även fungerar som p-skiva och dessutom kan mäta mönsterdjupet på bildäck (3 mm) såväl som på motorcykeldäck (1,6 mm) samt rengöra dina vindrutetorkare.

Märk upp däcken med däcketiketter

För att märka och hålla reda på vilka däck som är vilka, rekommenderar vi GoDEX RT700-serien samt GreenLabel Däcketiketter.

GreenLabel däcketiketter i vitt, grönt och gultDet finns två unika egenskaper med GreenLabel Däcketiketter som gör dem perfekta för däckmärkning:

 • Ett supereffektivt specialklister gör att etiketten stannar kvar på däcket i såväl värme som kyla
 • Etikettens isolerande egenskaper:
  • Först ett lager med klister,
  • därefter en oljebarriär i alumium och
  • sist själva etiketten framför.

Isoleringen gör så att eventuell olja i gummit inte kan blöda igenom, vilket i sin tur innebär att etiketten aldrig kan bli missfärgad.

Däcketiketterna finns i vitt, grönt och gult, fördelat på antingen 450 eller 700 etiketter per rulle. Beställ dem i vår webbshop.

Läs även

 

Undrar du vilka däcketiketter du bör välja?

KONTAKT

Kommentarer