Lämna blod och rädda liv

1 min läsning
2020-06-14 12:09

Den 14 juni varje år uppmärksammas Internationella Blodgivardagen, vilket är en dag tillägnad alla blodgivarhjältar världen över.

Dagen firas till ära av professor Karl Landsteiner som upptäckte blodgruppssystemet år 1900 och som 1930 fick Nobelpriset för sin upptäckt. Den 14 juni är professors födelsedag.

Internationella blodgivardagen 14 juni
 

Sedan Origum Distributions start har flera anställda regelbundet lämnat blod och det är något som alla borde göra. Inte så mycket för sin egen skull, utan för de som verkligen behöver blodet. Blod används bland annat i cancervården, vid blodsjukdomar, förlossningar, operationer och akuta olyckor. Det lämnade blodet undersöks dessutom för att det ska vara säkert att ge och säkert för mottagaren att ta emot det. Vid provtagningen undersöker personalen givarens blodvärde, alltså hur mycket järn det finns i blodet och hur blodkropparna ser ut i övrigt. Blodet kontrolleras även för hiv, hepatit (gulsot), syfilis och HTLV I + II.

Det är en speciell tillfredsställelse att lämna blod, med vetskapen om att blodet, mest troligt, kan rädda en annan människas liv. Blod är ju trots allt något som förenar oss alla och något vi inte kan vara utan. Blodet innebär liv. Att få ett SMS som nedan, bara några dagar efter att man lämnat blod, är den ultimata belöningen - nu har jag bidragit till en hälsoinsats, eller kanske t.o.m. bidragit till att en medmänniskas liv gått att rädda. Oslagbart!

SMS: Ditt blod har nu kommit till nytta för en patient

Surfa in på www.geblod.nu och hitta din närmaste blodcentral eller blodbuss och bli en blodgivarhjälte du också!

Välkommen i gänget!Vill du bidra ytterligare till ett gott samhälle?

KONTAKT

Få notifieringar via mejl